Het Centraal Planbureau raamt het begrotingstekort van de overheid voor volgend jaar op 3,7 procent. Dat staat in een raming die het CPB vrijdag publiceert.
Betrouwbare bronnen bevestigden donderdag een bericht van RTL Nieuws hierover. In het voorjaar raamde het CPB het tekort voor volgend jaar nog op 3,6 procent.
Een begrotingstekort van 3,7 procent betekent dat er 7 miljard bezuinigd zou moeten worden om in 2014 uit te komen op de EU-limiet van 3 procent. De coalitiepartners VVD en PvdA hebben echter inmiddels besloten volgend jaar 6 miljard te bezuinigen.
Opdracht van Rehn
Dat is de opdracht die eurocommissaris Olli Rehn (Begroting) Nederland deze week meegaf. Hij sloot daarbij niet uit dat dat bedrag later nog wat verhoogd kan worden.
Rehn had Nederland eerder aangeraden om een veiligheidsmarge aan te houden en het begrotingstekort volgend jaar naar 2,8 procent te brengen, waar 3 procent de afspraak is in het Europese begrotingspact. Dijsselbloem maakte duidelijk dat Nederland dat advies van Rehn niet kan opvolgen. “Het kost ons al heel veel moeite om 3 procent te halen. 2,8 kan wijs zijn en ik deel zijn ambitie, maar het zal moeilijk genoeg zijn om de 3 procent te halen.”
Begrotingstekort onder 3 procent
Op grond van voorspellingen eerder deze week van De Nederlandsche Bank zou het kabinet misschien zelfs 8 miljard euro moeten ombuigen om het begrotingstekort onder de 3 procent van het bruto binnenland product te krijgen. De economische groei valt namelijk met 0,5 procent een stuk lager uit, denkt DNB. Bij ongewijzigd beleid zou het tekort oplopen tot 3,9 procent.
Zes miljard euro is fors meer dan de 4,2 miljard die het kabinet dit jaar dacht te moeten bezuinigen om aan de Europese regels te voldoen. Het staat helemaal in schril contrast met de afspraken in het sociaal akkoord waarin met werkgevers en werknemers werd afgesproken de 4,2 miljard euro ombuigingen op de lange baan te schuiven, in de hoop dat het sluiten van een akkoord het vertrouwen bij burgers en bedrijven zou vergroten.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl